Sharing is caring!

Hernieuwbare energiebronnen zijn niet langer een economisch haalbare droom van de toekomst. Ze worden nu wereldwijd op grote schaal toegepast. Van Japan tot Argentinië, van Zuid-Afrika tot Noorwegen heeft bijna elk land een beleid om tegen 2020 minstens 10 procent van zijn energie uit hernieuwbare energiebronnen op te wekken.

In dit artikel brengen we u een lijst van hernieuwbare energiebronnen, en vatten we de 5 beste hernieuwbare energiebronnen samen.

Zonne-energie is een goede oplossing voor duurzame energie

De zon is de ultieme bron van bijna alles wat leeft op deze wereld. Alleen al de hoeveelheid energie die vrijkomt, betekent dat zonne-energie het potentieel heeft om de grootste hernieuwbare energiebron te zijn.

De grote uitdaging is natuurlijk om producten te ontwikkelen die in staat zijn om deze energie op levensvatbare wijze om te zetten in energie, en de laatste jaren zijn er grote sprongen voorwaarts gemaakt op dit gebied. Het is nu mogelijk om zonnepanelen van Chinese bedrijven aan te schaffen voor de helft van de prijs van slechts 3 jaar geleden, en die zijn twee keer zo efficiënt.

 

Gebruik van geothermische energie

Er circuleert een onmetelijk grote hoeveelheid warmte uit de aardkorst, omdat de aardkern superheet is – ongeveer 70.000 C. Net onder de korst is enorm veel heet water, en door dit water naar de grond te pompen is deze energie in veel landen aangeboord in de vorm van geothermische krachtcentrales, vooral in gebieden waar de korst dun is. Ook individuele woningen hebben de energiebron aangeboord en gebruiken deze voor verwarming en koeling.

Windenergie middels windmolens

Nog een andere onbegrensde energiebron zijn de windgeneratoren (turbines), die al tientallen jaren bestaan. Een van de eenvoudigste manieren om stroom op te wekken uit een hernieuwbare bron is echter dat er veel land nodig is om windturbines te installeren. De aankoop van geschikte grond heeft de toepassing van windenergie sterk beperkt. Er wordt nu echter veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van windmolenparken op zee.

Energie die wordt opgewekt door de oceaan

Dit omvat ook golfenergie en getijdenenergie. Beide zetten de beweging van het water om in kracht. Golfslagenergieboeien gebruiken de op en neergaande beweging van golven om lucht in en uit een cilinder te persen die vervolgens een turbine aandrijft. Getijdenenergie gebruikt meestal een grote stuwdam die water opvangt terwijl het eb en vloedt en dan over een turbine gaat om energie op te wekken.

Energie die wordt opgewekt door biomassa

Dit betekent dat de energie die inherent is aan elk levend wezen, typisch plantaardig materiaal, zoals koolzaad, wordt geëxploiteerd. Het materiaal wordt speciaal gekweekt en vervolgens verbrand om elektriciteit op te wekken. Het kan ook direct worden gebruikt als brandstof voor voertuigen. Biomassa-energiebronnen worden effectief gebruikt als fossiele brandstoffen, maar ze zijn koolstofneutraal, omdat ze alleen de hoeveelheid CO2 uitstoten die ze in levenden lijve hebben geabsorbeerd.

Al deze energiebronnen worden op dit moment intensief onderzocht, en daaruit volgt dat ze de komende jaren nog economisch levensvatbaarder zullen worden. Tenslotte is de mensheid klaar om af te stappen van fossiele brandstoffen – maar zijn de politici er klaar voor?